Beneficiile mancarurilor pe baza de soia

Incepand din 1999 in Statele Unite alimentele ce contin proteine din soia sunt etichetate ca alimente care reduc riscul de producere a bolilor coronariene.Soia contine cea mai mare concentratie de proteine, respectiv 40%, un nivel comparabil cu cel din proteinele animale, aducand insa in plus, beneficiul unui nivel scazut de grasimi saturate si a lipsei colesterolului. In plus, vitamina E continuta de soia este un adjuvant pentru buna functionare a ficatului si pentru circulatia sangvina. Proteinele de soia contribuie si la sanatatea oaselor.

Beneficiile asupra sanatatii cresc odata cu prepararea soiei, datorita cresterii gradului de absorbtie in organism. Procesul de fermentatie cu ajutorul enzimelor naturale permite digerarea proteinelor altfel greu se digerat, inhibitorii nutritivi cum sunt trypsina sunt eliminati in timpul procesului de fermentatie, astfe ca hrana este usor digerabila si nutritiva.
Interesant este faptul ca procesul de termentatie a sosului de soia, pastei de soia sau de ardei iute continua, chiar si dupa un an sau doi, concentratia de subtante nutrivite fiind tot mai mare odata cu trecerea timpului. Astfel, conform Institutului coreean de cercetari in alimentatie sosul de soia de un an vechime are o concentratie de aminonigrogeni de 43g la suta de grame, in timp ce sosul de 2 ani vechime are 680mg la suta de grame, o crestere spectaculoasa.
Aminonitrogen-ul este un produs intermediar, care ia nastere la divizarea proteinei in aminoacizi. Cu cat exista mai mult aminonitrogen, cu atat este mai bun gustul si valoarea nutritiva, dar si gradul de absorbtie. Cu alte cuvinte, am putea spune, parafrazand un proverb, ca “Prietenia si gustul de jang sunt mai puternice cu trecerea vremii”….

 
 
 
eXTReMe Tracker