Bucătăria coreeană

Bucătăria coreeană a fost influenţată de climă, geografie, dar şi de vecinătatea cu Japonia şi China. De asemenea, în secolul al XVII-lea, portughezii au introdus în Coreea ardeiul chili, care a devenit apoi un ingredient de bază în preparatele coreene. Bucătăria coreeană este diferită de celelalte tipuri de bucătării pentru că la o masă se servesc foarte multe feluri de garnituri, putând fi servite începând de la două la doisprezece. Orezul este considerat a fi de bază, fiind folosit în aproape toate felurile de mâncare, fiind înlocuit în puţine reţete cu tăiţei, dar fiecare coreean mănâncă cel puţin un bol cu orez la o masă. Felul doi este de obicei constituit dintr-un bol de supă sau preparate fierte, apoi carne, preparate din peşte sau tofu. Deşi o mare parte din preparatele fierte sau supele sunt servite foarte fierbinţi, aproape clocotite, multe din mâncărurile servite apoi sunt reci sau la temperatura camerei. În Coreea, toate ingredientele, inclusiv carnea şi peştele, sunt tăiate în bucăţele mici şi subţiri, astfel nemai fiind ne­vo­ie să se utilizeze cuţitul. Coreenii sunt adepţii folosirii be­­ţişoarelor, astfel că, dacă peştele sau carnea sunt prea mari, es­­te împărţit sau rupt în bucăţi mai mici tot cu beţişoarele. Mân­­carea este servită tradiţional cu beţişoare din inox şi o lin­gură de inox cu coadă lungă iar mesenii sunt aşezaţi pe po­dea, lângă o masă scundă. Amatorii de mâncare coreeană pot în­­cerca Kimchi, Kongnamoulgook sau supă de muguri de soia, Si­­gumchi Namul sau spanac consimentat, Jap Chae sau sau tăiţei cu legume şi carne, Galbi Jim sau coaste de porc pre­pa­­rate la wok, Bori Cha sau ceai de orz sau somon la grătar cu sos de soia si miere. Cei care ţin dietă, pot încerca cu în­cre­­dere mâncarea coreeană. În general, preparatele conţin mul­te cereale, carne şi legume deci sunt bogate în fibre şi proteine. Mâncarea coreeană este săracă în calorii şi grăsimi, fi­ind foarte sănătoasă şi indicată şi celor cu probleme de sănătate.

 
 
 
eXTReMe Tracker